ALMAN HUKUKUNA GÖRE VAKIF KURULMASI

Alman Federal Vakıflar Birliği'nin resmi internet sitesi https://www.stiftungen.org/startseite.html sitesindeki bilgilere göre, Almanya'da vakıf şu şekilde kurulur:

Ne tür vakıflar var?

Bir vakıf için özel varlıkları kullanma kararı alındıktan sonra, Alman medeni kanunu kurucuya projesini uygulamak için çeşitli seçenekler sunar. En sık kullanılan seçenekler, yasal vakıf ve güven vakfıdır. Diğer yasal formlar da vakıf GmbH veya vakıf derneği olabilir.

1) YASAL VAKIF:

Medeni hukuk kapsamındaki yasal vakıf, vakıf denetim otoritesinin onayı ile oluşturulur . Bunu yapmak için kurucunun vakıf işi ve vakıf tüzükleri kurması gerekir. Vakıfların işinde, vakfa belirli varlıklara katkıda bulunma isteğini ifade eder; tüzüklerde, vakfın amacı, organ sayısı ve görevleri vb.Gibi vakfın ayrıntılı yapısını düzenler.

Vakfın varlıklarının tutarı

Vakıf işi ve vakfın tüzükleri sorumlu denetim makamına sunulduktan sonra, kurucu tarafından tasarlanan vakfın pozitif bir envanter öngörüsüne sahip olup olmadığını kontrol eder. Bu incelemenin önemli bir kısmı, diğer şeylerin yanı sıra, vakfın varlıklarının vakfın amacını kalıcı olarak yerine getirebilecek kadar yüksek olup olmadığıdır. Vakfın Almanya'daki varlıkları için yasal bir miktar olmadığından, bireysel durumlarda bir sınavdır. Bununla birlikte, şu anda, tüm denetim makamları için genellikle 100.000 avro tutarında yeterli olduğu düşünülmektedir.

Kâr amacı gütmeyen kuruluşun kontrol edilmesi

Tanınmasıyla, kurucuya vakıf tapusu verildiği medeni hukukun yasal temeli oluşturulur. Ancak bu sadece bir engeldir, çünkü vakfın sorumlu vergi dairesi tarafından kar amacı gütmeyen kuruluş olarak kabul edilmesi gerekmektedir. Tabii ki, bu sadece vakfın amacı kâr amacı gütmüyorsa, Alman vakıflarının% 95'inde olduğu gibi geçerlidir. Öte yandan, örneğin bir aile vakfı şeklinde, amacı belirli bir ailenin üyelerine finansal destek sağlamak olan özel bir vakıf da vardır. Bu durumda, kar amacı gütmeyen bir vergi imtiyazı olarak tanınma imkansızdır.

Yardım kuruluşu statüsünün kazanabilmesi için vakfın işi, esas sözleşmesi ve vakıf senedinin sorumlu vergi dairesine teslim edilmesi gerekmektedir. Vergi dairesi daha sonra vakfın esas sözleşmesinin kamu hizmeti kanununun bağlayıcı şartlarına uygun olup olmadığını kontrol eder (§§ 51 ff. Vergi Kanunu).

Burada hoş olmayan sürprizler yaşamamak için, vakıf statüsünü tasarlarken mali yönetim sözde modelinin şartlarının dikkate alınması ve vakfı, vakıf denetim makamı tarafından tanınmadan önce sorumlu mali denetim makamı ile koordine etmeniz önerilir.

Bağış onayı

Vergi dairesi kar amacı gütmeyen statüyü onaylayan bir karar verdiyse, vakıf kurumlar vergisinden muaftır. Vakıf artık bağış onayları da verebilir. Kurucu ancak şimdi vakfın varlıklarını vakıf hesabına bağış onayı vererek bağışlamalıdır; Bu, vakfın varlıklarını kar amacı gütmeyen vakfın varlıklarına bir katkı olarak vergiden düşmesini sağlamanın tek yoludur.

2) GÜVEN VAKFI:

Bir güven vakfı (bağımlı, yasal olmayan veya mütevelli vakıf olarak da bilinir), kurucu ile yediemin (sponsor) arasında yapılan bir sözleşme veya ölümle kurulur. Kurucu vakfın varlıklarını vakfın esas sözleşmesine uygun olarak kendi varlıklarından ayrı olarak yöneten mütevelli heyetine devreder.

Güven vakfının avantajları

Yasal bir vakıftan farklı olarak, bir vakıf vakfı kendi tüzel kişiliğine sahip değildir ve 50.000 Euro'dan daha az bir parayla kurulabilir. Bu nedenle güven vakfının yasal şekli, yasal olarak yetkin bir vakfın kendi idaresini gerektirecek bir yapı oluşturmak zorunda kalmadan varlıklarını uzun vadeli bir amaca adamak isteyen kurucu için genellikle doğru araçtır.

Kimler mütevelli olabilir?

Kurucu ve mütevelli (vakıf işi) arasındaki sözleşme ile düzenli olarak bir güven vakfı kurulur. Herhangi bir gerçek veya tüzel kişi bir mütevelli olabilir . Sözleşme genellikle, mütevelli heyetin kendisine devredilen varlıkları vakfın tüzüğüne uygun olarak yönetmesi şartıyla sonuçlanan bir hediye sözleşmesidir.

Temel olarak, yasa bir hediye sözleşmesi için noter tasdikli form öngörmektedir. Ancak, vakfın malvarlığı devredilirse ve bağış vaadi sözleşmenin noter onaylanmadan yerine getirilirse, bu form eksikliği tedavi edilecek ve sözleşme etkili olacaktır. Güven vakfı sözleşme imzalandığında kuruldu. Vakfın gözetimi, vakıf vakfının oluşturulması için gerekli değildir. 

Kâr amacı gütmeyen kuruluşlar, vergi imtiyazına sahip olmak ve alınan bağışlar için bağış onayı verebilmek için vakıf vakfından sorumlu vergi dairelerine de başvurmalıdır. Burada da kurucu vakfın varlıklarını güven vakfının hesabına kar amacı gütmeyen statü verildiğinde ve vakfa bağış için vergi indirimi talep ederse ilgili değerlendirme bildirimi teslim edildikten sonra ödeyebilir.

VAKIF DENETİM MAKAMLARI

Medeni hukuk kapsamında yasal olarak yetkin bir vakfın tanınması gereken devlet vakfı denetim makamları, bölgesel konseylerle birlikte Almanya'da düzenli olarak bulunmaktadır. Tanınmanın yapıldığı yasal düzenlemeler federal yasada (§§ 80 ff. BGB) ve eyalet yasalarında (ilgili ülkenin kuruluş kanunu) bulunabilir.

Federal yasa, diğer şeylerin yanı sıra, kuruluşuna ilişkin koşulları ve yasal olarak yetkin vakfın ve ilgili mülkiyet hukuku yönlerinin kaldırılmasını düzenlerken, devlet yasası vakıfların vakıf yetkilileri tarafından tanınması ve denetlenmesine ilişkin sorumlulukları düzenler.Kilise denetleme otoritesi de bir kilise temeli oluşturmada yer almalıdır.

Vakıf denetim otoritelerinin görevleri

  • Başlangıç ​​sürecindeki vakfın tanınması,
  • Vakfın tüzüğünde, özellikle vakıf amacıyla ortaya çıkan kurucunun iradesine uygunluk ,
  • Vakfın varlıklarının korunmasını izlemek

Kural olarak, vakıf kurulu vakıf denetim otoritesine yıllık faaliyet raporu, varlıklara genel bakış ve yıllık beyan sunar. Faaliyet raporu, ilgili yıldaki kar amacı gütmeyen faaliyetlerin (projeler, etkinlikler, hibeler) bir açıklamasını içerir. Bilanço ve yıllık hesap cetveli, kar amacı gütmeyen faaliyetlerin sayısal kanıtını temsil etmektedir Vergi dairesi de fon kullanımının açıklamasını, vakıf fonlarının nasıl kullanıldığının ayrıntılı bir listesini isteyebilir.

Sorumlu vakıf organının esas sözleşmede değişiklik yapılması, başka bir vakıfla birleşmesi veya vakfın iptali ile ilgili kararları vakıf denetim makamı tarafından da onaylanmalıdır.

Vakıf denetimi yalnızca izleme işlevi çerçevesinde yasal denetimi uygular. Bu, yalnızca kurucunun iradesinin ve tüzük hükümlerinin gözlendiğini ve yasaların ihlal edilmediğini izleyebilecekleri anlamına gelir. Vakfın tedbirlerinin uygunluğu kontrol edilmemiştir. Dolayısıyla denetim otoritesinin varlık yönetimi ve gelirlerin uygun kullanımı konularında karar vermesine izin verilmez.

Denetim önlemleri

Vakıf yürürlükteki yasaları veya vakfın tüzüğünü ihlal ederse, denetim makamı, baskıcı denetim araçlarını kullanarak düzeltici önlemler alabilir. Bu denetim araçları şikayet, karar, değiştirme, yönetim kurulu üyelerinin görevden alınması ve yeni atanmaları olabilir. Bir ultima oranı olarak, vakıf artık yasal amacını yerine getiremezse veya ortak fayda risk altındaysa, vakfın iptali veya dönüşümü sizin için kullanılabilir.

ALMAN MEDENİ KANUNU BGB'DEKİ VAKIF KURULUŞUYLA İLGİLİ HÜKÜMLER ŞÖYLEDİR:

Medeni Kanun (BGB)
§ 80  Yasal bir vakıf oluşturulması

(1) Yasal olarak yetkin bir vakfın kurulması, vakıf işini ve vakfın dayandığı ülkenin yetkili makamı tarafından tanınmasını gerektirir.

(2) Vakfın işi Bölüm 81 (1) 'in şartlarını karşılıyorsa, vakfın amacının kalıcı ve sürdürülebilir bir şekilde yerine getirilmesi güvenli görünüyorsa ve vakfın amacı ortak yararı tehlikeye atmıyorsa, vakıf yasal olarak yetkin olarak tanınacaktır. Belli bir süre için kurulan ve varlıkları bu amaçla kullanılacak olan bir vakıf durumunda (tüketici vakfı), vakfın en az on yıl içeren vakıf işinde bir süre var olması durumunda vakfın amacının kalıcı olarak yerine getirilmesi garanti altına alınır.

(3) Devletin kilise vakıflarına ilişkin düzenlemeleri bu durumdan etkilenmez. Bu, eyalet yasalarına göre kilise vakıflarına eşdeğer vakıflar için geçerlidir.

Medeni Kanun (BGB)
Madde 81  Kuruluş işi

(1) Yaşayanlar arasında vakıf işi yazılı olmalıdır. Tüketici tarafından da belirlenebilecek bir amacı yerine getirmek için bir servet tahsis etmek için bağışçının bağlayıcı beyanını içermelidir. Vakıf işi aracılığıyla, vakıf,

İlk vakfın adı,

İkinci vakfın koltuğu,

Üçüncü vakfın amacı,

4Vakfın varlıkları,

5vakfın yönetim kurulunun oluşturulması.

Vakfın işi 3. cümle şartlarını karşılamıyorsa ve kurucu ölmüşse buna göre 83. ila 2. cümle hükümleri uygulanır.

(2) Vakıf yasal olarak yetkili oluncaya kadar, kurucu vakfın işini iptal etme hakkına sahiptir. Yetkili makamdan tanıma talep edilmişse, iptal sadece ikincisine bildirilebilir. Kurucunun başvurusunu yetkili makama başvurması halinde veya vakfın işinin noter tasdikli olması halinde notere sertifika ile birlikte veya sonra vermesi durumunda kurucunun varisi başvuruyu iptal etme hakkına sahip değildir.

Medeni Kanun (BGB)
§  Kurucunun 82 nakil yükümlülüğü

Vakfın yasal olarak yetkin olduğu kabul edilirse, kurucu vakıf işinde garanti edilen varlıkları vakfa devretmek zorundadır. Devir sözleşmesinin yeterli olduğu devir hakları, kurucunun işi kurucunun farklı bir iradesiyle sonuçlanmadıkça tanıma üzerine vakfa devredilir.

Medeni Kanun (BGB)
Madde 83  Ölüm Vakfı

Vakfın işi ölüm nedeniyle ihtiyati tedbir kararı içeriyorsa, veli mahkemesi, mirasçı veya uygulayıcı talep etmediği sürece bunu yetkili makamlara bildirmek zorundadır. Vakfın işi bölüm 81 (1) cümle 3'ün şartlarını karşılamıyorsa, vakfa yetkili makam tarafından tanınmadan önce bir tüzük veya eksik bir tüzük eklenir; bağışçının iradesi dikkate alınmalıdır. Aksi belirtilmedikçe, vakfın koltuğu yönetimin yürütüldüğü yerdir. Şüphe durumunda, bağışçının Almanya'daki son ikamet yeri koltuktur.

Medeni Kanun (BGB)
§ 84  Kurucunun ölümünden sonra tanınması

Vakıf sadece bağışçının ölümünden sonra yasal olarak yasal olarak tanınırsa, bağışçının ölümünden önce bağışlar için oluşturulduğu kabul edilir.

Medeni Kanun (BGB)
§ 85  Vakıf Anayasası

Federal veya eyalet yasalarına dayanmadıkça, bir vakfın kuruluşu vakfın işi tarafından belirlenir.

Av. Lütfiye AKRAN

Not: Makale içeriğinin kaynak gösterilmeksizin kopyalanması yasaktır.